Kapitola 9 · 9.1
Váš balík Nextcloud v Môj WebOké
S balíkom Nextcloud od WebOké máte vlastné online úložisko, kalendár, kontakty a nástroje na spoluprácu na európskych serveroch. V Môj WebOké riešite obchodnú stránku: váš balík, vašich používateľov, licencie Office, dodatočné úložisko a vlastnú doménu. Ako Nextcloud sám používať (súbory, zdieľanie, kalendár, aplikácie) sa dočítate v príručke k Nextcloudu.
Otvorenie vášho balíka
- Kliknite v ľavom menu na Moje produkty. Váš balík Nextcloud spoznáte podľa obláčika (1).
- Kliknite na balík alebo na Administrácia. Otvorí sa stránka produktu.

Vľavo sú údaje o vašom balíku (1): názov, stav, adresa vášho Nextcloudu, kedy sa balík predlžuje a odkedy ho máte. Pri platenom balíku tam vidíte aj koľko Úložiska a koľko Používateľov využívate. Vpravo hore sú počítadlá (2). Kliknite na Otvoriť Nextcloud (3) a prejdete do svojho Nextcloudu. Otvorí sa na novej karte.

Balík Nextcloud nemá tlačidlo DirectAdmin. Všetko riešite na tejto stránke produktu alebo priamo v Nextcloude.
Čo nájdete na stránke produktu?
Pri platenom balíku sú vpravo tieto karty, zhora nadol:
| Karta | Čo tam riešite? |
|---|---|
| Počítadlá | Používatelia Nextcloud, Licencie Office Suite a Úložný priestor: koľko využívate z toho, čo máte k dispozícii. |
| Verzia Nextcloud | Akú verziu máte a aktualizáciu, ak je pripravená. Ak niet čo robiť, zobrazí sa, že nie sú dostupné žiadne aktualizácie. |
| Konfigurovateľné možnosti | Ďalší používatelia, licencie Office a úložisko. Pozrite si Správa používateľov a licencií Office. |
| Zmeniť hostingový balík | Prechod na väčší alebo menší balík Nextcloud. |
| Správa používateľov | Pridávanie, úprava a odstraňovanie používateľov. Pozrite si Správa používateľov a licencií Office. |
| Použiť vlastnú doménu | Nastavenie vášho Nextcloudu na vlastnú adresu. Pozrite si Vlastná doména pre váš Nextcloud. |
| AI asistent v Nextcloude | Zapnutie AI asistenta Nextcloudu s vlastným kľúčom (od balíka Nextcloud Family). |
| Prepojiť vlastnú AI | Určenie, čo môže AI nástroj vašich používateľov v tomto Nextcloude robiť (Family a Max). |
Niekedy sa medzi kartami zobrazí aj tip na produkt, ktorý sa k vášmu balíku hodí, napríklad Email Only.

Pod tým sú karty na zrušenie alebo prevod vášho balíka. Ako to funguje, sa dočítate v Zrušenie produktu, vrátenie zrušenia späť alebo prevod produktu.
Iný balík alebo viac úložiska
Pri Zmeniť hostingový balík vidíte svoj aktuálny balík s označením AKTUÁLNY (1) a ostatné balíky. Na každej dlaždici je uvedené, koľko by ste teraz doplatili za zvyšok obdobia. Upgrade sa aktivuje okamžite, s pomerným zúčtovaním. Downgrade sa aktivuje pri najbližšom predĺžení. Najprv kliknite na balík, ktorý chcete, a potom na Zmeniť balík (2). Pokým nevyberiete iný balík, nemôžete na tlačidlo kliknúť.

Viac úložiska nastavíte pri Konfigurovateľné možnosti. Po zmene dostanú automaticky všetci používatelia nový úložný priestor. Pozrite si Správa používateľov a licencií Office.
Nextcloud Free
Ak máte Nextcloud Free, máte jeden vlastný účet na našom zdieľanom Nextcloude. Vidíte kartu Váš účet Nextcloud Free s vaším používateľským menom, menom, e-mailom, tým koľko úložiska využívate (Free má 5 GB), kedy ste sa naposledy prihlásili, a verziou Nextcloud. Prihlasujete sa na zdieľanom Nextcloude pomocou svojho používateľského mena.
Potrebujete viac úložiska, ďalších používateľov alebo Office? S plateným balíkom Nextcloud je to možné. Pozrite si Doobjednanie, ak už ste zákazníkom.
Upozornenie: tlačidlom Odstrániť môj účet z Nextcloud Free odstránite svojho používateľa so všetkými súbormi a ukončíte balík. Na potvrdenie musíte zadať svoje používateľské meno. Tento krok sa nedá vrátiť späť a zálohu vašich súborov nemáme. Ak si chcete súbory ponechať, najprv ich skopírujte do iného účtu Nextcloud. Pozrite si Prenos údajov medzi účtami Nextcloud.
AI asistent Nextcloudu
Od balíka Nextcloud Family môžete používať oficiálneho AI asistenta Nextcloudu, priamo vo vlastnom serveri. Na karte AI asistent v Nextcloude vyberiete Poskytovateľa AI (1) a zadáte vlastný API kľúč (2). Kliknite na Skontrolovať a zapnúť. Poskytovateľovi AI platíte sami podľa využitia; bežné predplatné na AI chatovaciu službu tu nefunguje. V časti Kde získam API kľúč? nájdete, kde ho nájdete. Ak je AI zapnutá, tu si vyberiete aj Model, alebo ju znova vypnete pomocou Vypnúť AI. Toto môže nastaviť iba vlastník účtu.

Ak máte Nextcloud Personal, kartu tiež vidíte, s informáciou, že táto funkcia je dostupná od balíka Nextcloud Family.
Prepojenie vlastnej AI
Pri balíkoch Nextcloud Family a Max sa na stránke produktu nachádza aj karta Prepojiť vlastnú AI. Tam určíte, čo môže AI nástroj vašich používateľov v tomto Nextcloude maximálne robiť. Pre každú časť, ako Súbory, Kalendár, Kontakty a Poznámky, zapnete alebo vypnete Povoliť čítanie a Povoliť zápis. Potom kliknite na Uložiť. Pomocou Vypnúť vypnete prepojenie pre celý balík. Pod Prepojené AI vidíte, ktoré AI nástroje sú prepojené. Ako prepojiť vlastný AI nástroj, sa dočítate v MCP server: prepojenie vlastnej AI s vaším balíkom.

